Suomen yleisimmät sairaudet

Jokaisella kansalaisuudella on omat yleisimmät sairautensa, joita myös niin sanotuiksi kansantaudeiksi kutsutaan. Niin myös Suomella. Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten yleisimpiä tauteja on hankala lähteä erittelemään, koska sellaisia ei juurikaan ole. Alle 40-vuotiaat voivat kuitenkin sairastua melkein mihin tahansa, mihin vanhemmatkin. Ne eivät vain ole yleisiä heidän ikäluokassaan. Kansantaudit painottuvatkin ikähaarukkaat 40-70 vuotta.

Taudit jaetaan sellaisiin, joissa on kuolemanriski ja lievempiin, joiden kanssa joutuu kuitenkin elämään mahdollisesti koko elämänsä ajan. Otetaan ensin käsittelyyn kuolemanriskin omaavat sairaudet.

Sepelvaltimotauti on Suomessa vieläkin ongelma. Se vaivaa erityisesti miehiä ja on suurin yksittäinen kuolemantapauksen aiheuttaja. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa sepelvaltimotautiin kuollaan puolta harvemmin ja monissa Välimeren maissa riski sairastua ja kuolla on vieläkin pienempi. Sepelvaltimotautiin kuolleiden miesten määrä on laskenut viimeisten vuosien aikana, mutta ei niin paljon kuin ollaan odotettu. Naisia piinaava ja eniten kuolemia aiheuttava sairaus on edelleen rintasyöpä. Rintasyöpään kuolleiden määrä on ollut laskusuhdanteessa koko 2000-luvun. Tähän vaikuttaa huomattavasti lisääntynyt tiedottaminen, ilmaiset rintasyöpäseulonnat ja kansalaisten lisääntyneet perustarkastukset. Valitettavasti sekä miesten että naisten tilastoissa heti sepelvaltimotaudin ja rintasyövän jälkeen on alkoholista johtuvat kuolemat. Tähän kuuluvat humalassa hukkuminen, humalassa ajetut kolarit, alkoholin vaikutuksen alaisena sattuneet tapaturmat ja kaikki, jossa alkoholi on ollut mukana. Voidaan siis sanoa yhteenvetona, että alkoholi on yksin suurittainen ongelma. Näin voidaan todeta sen tähden, että nämä kuolemat oltaisiin voitu välttää toisin kuin sairauksista johtuvat kuolemat. Alkoholi on joissakin yhteyksissä nimetty jopa suomalaisten kansantaudiksi.

Kansantauteja, joissa ei ole kuolemanriskiä tai se on hyvin pieni, ovat diabetes, allergiat ja dementia. Diabetesta esiintyy jopa 2-4 prosentilla. Diabetes luokitellaan tyyppeihin I ja II. Allergiat taas vaivaavat suomalaisia varsinkin kausittain. Joka viidennellä on arveltu olevan jonkinlaista allergiaa ja monet tarvitsevat lääkitystä, kuten vaikka antihistamiinia heinänuhaan, joka voi haitata normaalielämää. Dementiasta on olemassa hankalampaa ja lievempää muotoa. Suomessa on lukuisia dementiapotilaita. Joissakin tapauksissa tauti johtaa Alzheimerin tautiin, joka vie muistin kokonaan ja etenee hiljalleen.

Myös kolesteroliarvoja ja verenpainetta on hyvä seurata, kuten allaolevasta linkistä selviää.

(Visited 4 268 times, 1 visits today)