Syysflunssan välttäminen

Syksy on sitä aikaa, kun kaikki bakteerit pörräävät joka puolella. Koululaiset palaavat kouluihin, työntekijät palaavat työpaikoilleen lomiensa jälkeen. Joka paikka on täynnä ihmisiä, joten kun yksi sairastuu, on hyvät mahdollisuudet, että sairaus tarttuu kaikkiin hänen ympärillään. Yksi näistä yleisimmistä taudeista on perinteinen flunssa, johon kuuluu kurkkukipua, yskää, kuumetta, tukkoisuutta tai vuotavaa nenää, väsymystä ja päänsärkyä. Flunssaan voi kuulua myös lihassärkyä. Flunssa kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon tai pahimmillaan jopa kahteen. Tämän jälkeen esimerkiksi yskää voi jatkua vielä pitkäänkin. Flunssaan voi liittyä myös tulehdus. Jos tulehdusta epäillään tai tauti pitkittyy, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Näin ollen mahdollinen tulehdus saadaan hoidettua antibiootein.

Perheen sisällä ei ole ollenkaan epätavallista, että kun yksi sairastuu muutkin sairastuvat perässä. Flunssaa aiheuttaa flunssavirus, joka tarttuu todella helposti ihmiseltä toiselle. Sairastuminen on kuitenkin mahdollista välttää. Flunssa tarttuu helpoiten ihmiselle, jonka vastustuskyky on heikko. Siksi onkin tärkeää pitää huolta omasta kunnostaan. Tähän kuuluu monipuolisesti ja terveellisesti syöminen, vitamiinien saannista huolehtiminen, liikunta ja omasta yleiskunnosta huoltapitäminen. Kannattaa siis tarkkailla omaa terveydentilaansa ja ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli huomaa jotakin poikkeavaa. Flunssan tarttumista ja vilustumista voi estää pukeutumalla sääolojen vaatimalla tavalla, välttämällä vaatteiden ja kenkien kastumista sadesäällä ja olemalla vierailematta sairaiden luona. Myöskään kättely ei kannata, koska kättelemällä flunssapöpöt leviävät todella helposti.

Jos kuitenkin sairastut, älä hätäile. Muista levätä, juo kuumaa, syö keittoa, ota tarvittaessa lääkettä äläkä mene esimerkiksi saunaan kuumeen aikana. Kuuma sauna saattaa pahentaa oloa ja aiheuttaa kuivumista. Myös veden juominen on tärkeää. Sitä tulisi juoda ainakin kaksi litraa päivittäin, erityisesti sairaana ollessaan. Jos olosi pahenee tai flunssa ei mene ohi, ota yhteyttä lääkäriin.

Syysflunssan välttäminen

Syysflunssan välttäminen

(Visited 222 times, 1 visits today)